Please select your language to get the translation.

Montag, 10. Dezember 2012

Es ist ein Ros entsprungen / A Spotless Rose is growing


Das alte Kirchenlied "Es ist ein Ros' entsprungen" stammt aus dem 16. Jahrhundert, Quelle: http://de.wikipedia.org/wiki/Es_ist_ein_Ros_entsprungen. Wikipedia hat dafür nicht nur eine englische Übersetzung. Die für mich Schönste ist die von Catherine Winkworth. Die habe ich deshalb auch für den englischen Text gewählt.

Es ist ein Ros entsprungen,
aus einer Wurzel zart,
wie uns die Alten sungen,
von Jesse war die Art
Und hat ein Blümlein bracht
mitten im kalten Winter,
wohl zu der halben Nacht.


 The old Christmas carol and Marian Hymn "A Spotless Rose" is of German origin from the 16. Century, Source: http://en.wikipedia.org/wiki/Es_ist_ein_Ros_entsprungen. Wikipedia delivers some English translations. The one of Catherine Winkworth is my favorite:

A Spotless Rose is growing,
Sprung from a tender root,
Of ancient seers' foreshowing,
Of Jesse promised fruit;
Its fairest bud unfolds to light
Amid the cold, cold winter,
And in the dark midnight.

--ooOOoo--

Rosen im Winter sind außergewöhnlich. Deshalb wird diese Metapher gerne für die außergewöhnliche Ereignisse benutzt. Und dazu zählt für die Kirche auch die Geburt Jesus. Mit der Rose wird dabei die Muttergottes verehrt. Es gibt Krippendarstellungen aus vielen Materialien. Die ungewöhnlichsten sind die Gebackenen aus einem hellen Anisteig, die sogenannten Springerle.

Gebackenes Springerle Weihnachts Krippe 18 x 13 cm zum Verschenken oder Sammeln
 Winter Roses are exceptional. Therefore, this metaphor is often used for unusual events. And to the church thats also the birth of Jesus. With the rose the Mother of God is worshiped. There are nativity scenes from many materials. The most unusual are the baked ones from a light anise dough, called Springerle.

--ooOOoo--

Das Gebäck wird seit dem Mittelalter in gleicher Weise mit geschnitzten Modeln geformt und danach gebacken. Auch diese gotische Krippendarstellung fand ich außergewöhnlich. All diese Springerle sind sehr fest, aber lecker. Und wer sie aufheben und sammeln möchte, kann das unbedenklich tun. Sie trocknen vollständig und bleiben in der Klarsichtpackung jahrelang erhalten.

Gebackenes Springerle Gotische Krippe 18 x 10 cm zum Verschenken oder Sammeln
 This pastry is formed since the mediaeval times in the same way with carved molds and then baked. Also this Gothic nativity I found extraordinary. All this Springerle are tough but tasty. And if one would like to collect them, you can do so easily. They dry thoroughly and in the blister pack they retain for years.


--ooOOoo--

Kerzenlicht, Tee und Leckereien verschönern den Advents-Nachmittag. Die Tasse ist von der russischen Porzellanmanufaktur Lomonossov.  


Candles, tea and goodies beautify the Advent afternoon. The cup is from the Russian Lomonosov Porcelain Factory.

--ooOOoo--

Die Malerei auf der Tasse ist modern in Schwarz, Gold und Pink. Ich finde dieses Muster sehr passend zum Kirchenlied. Bitte nimm dir doch so ein Springerle und der Tee ist für dich. 

Gebackenes Springerle Rosen Durchmesser 9 cm zum Verschenken oder Sammeln


The modern painting on the cup is black, gold and pink. I find this pattern very suitable for the Carol. Please take a Springerle and enjoy the tea.

--ooOOoo--
Das war der heutige Tea Time Tuesday.
Bitte besucht auch die Gastgeberinnen, mit denen ich diesen Post verlinke:

This was today's tea Time Tuesday. Please visit also the hostesses of the following blog parties:

Tea Time Tuesday/Dienstags-Teeparty bei 

A Return to Loveliness
Kathy@A Delightsome Life

Friends Sharing Tea on Wednesday/
Freundschaftstee donnnerstags bei

What is Wednesday
Patti and Paula@Ivy & Elephants


Kommentare:

  1. Hi Johanna, the cookie nativity and other scenes are just amazing! I've never seen anything like them. Your tea is lovely and I wish you and your family a wonderful Christmas.

    AntwortenLöschen
  2. The Nativity piece is gorgeous, very unique! I'd love it in a frame to hang it on a wall..too lovely. The tea ready makes me always want to go visit you...who knows, maybe one day I'm so lucky to go back to Germany and visit you too! Thank you for dropping by, I love it when you do. Happy Holiday Season.
    FABBY

    AntwortenLöschen
  3. Hello Johanna,
    What a beautiful tea, my friend! Your teacup is simply lovely and the cookies are exquisite. One would hesitate to eat them, they are so lovely! Thank you for sharing this special tea with us and joining mine also. Have a beautiful week filled with joy.

    Christmas blessings,
    Sandi

    AntwortenLöschen
  4. Hello Johanna
    A pretty teacup you're using this week and the cookie molds are breathtaking. Thank you for sharing these unusual cookies with us.
    Judith

    AntwortenLöschen
  5. I love springerle! I have some molds...very simple ones, and should make some! I love you teacup! What a beautiful rose. Thank you for your kind thoughts. I loved your post!
    Ruth

    AntwortenLöschen
  6. ...so schöne Springerle habe ich noch nicht gesehen, liebe Johanna,
    den Geschmack mag ich zwar nicht so, aber scön anzuschauen sind sie wirklich...

    lieber Gruß von Birgitt

    AntwortenLöschen
  7. What a beautiful teacup, dear Johanna! I wish I could share a cookie and some tea with you this advent season.

    AntwortenLöschen
  8. Your Springerle cookies are beautiful Johanna! While I've seen the molds/rolling pins before this is the first time I've seen the actual cookies:@)

    AntwortenLöschen
  9. Beautiful cup and I love those candles, Johanna.....Christine

    AntwortenLöschen
  10. Wow, that's exquisite. I have never heard that song/poem before - I'll have to look it up - your cookies are beautiful - love the teacup as well. Beautiful post, I do appreciate you sharing with A Return to Loveliness,
    Kathy

    AntwortenLöschen
  11. Oooh,ahhh....love the springerle molds. Gorgeous bas relief. Interesting post, Johanna. Your candles and cup of tea looks cozy. Happy Advent~
    shawn

    AntwortenLöschen
  12. I love Springerle but I haven't made the cookies for years now. Your cookie molds are so pretty and your tea cup.
    ~Clara

    AntwortenLöschen
  13. Hi Johanna,
    I love the rose poem and the cookie molds! Your teacup is beautiful, so perfect for your tea and this wonderful season. Happy tea day to you!
    Nancy

    AntwortenLöschen
  14. Dearest Johanna,
    Your post is so lovely and so rich with sacred beauty. I'm touched by the rose and it's significance with the story of our Lord and Savior Jesus Christ.
    Blessings and thank you so much for your sweet comment and visit to my blog.
    Merry Christmas across the miles,
    Carolynn xxx

    AntwortenLöschen
  15. Dearest Johanna,
    LOVELY post and especially those typical Springerle molds.
    Enjoy this season, it is so full of culture and age old traditions and that creates warmth for our souls.
    Hugs to you,
    Mariette

    AntwortenLöschen
  16. Die Motive der Springerle sind wunderschön liebe Johanna. Sie erzählen Geschichten.

    Lieber Gruss
    Elisabeth

    AntwortenLöschen
  17. The detail in these Springerle cookies is amazing. Really pretty. Lo How A Rose E'er Blooming is such a beautiful Christmas carol. I listened to it earlier today.

    AntwortenLöschen
  18. Hi Johanna, this is such an interesting post!! The biscuit is really extraordinary and beautiful!!
    Your tea set is lovely as usual. Have a great Tea Time Tuesday!

    AntwortenLöschen
  19. Oh, I love the springerle. The best Christmas traditions are from Germany. These are beautiful. And I love the poem about the rose. I'll have to save that one as a favorite. Thank you and have a Merry Christmas!

    AntwortenLöschen
  20. Das ist aber außergewöhnliches Gebäck - wow. Ich weiß nicht, ob ich es wirklich essen würde. Und Du hast wirklich diese wunderschönen Kerzen angezündet. Hach ist das schade, wenn sie dann runtergebrannt sind.
    Liebe Grüße von Kerstin.

    AntwortenLöschen
  21. I learnt something new: those baked Nativity scenes are amazing. That must be a very fine dough in order for it to reveal so much detail. Really, really pretty.

    Linking up with the teacup link up!

    A very merry Christmas!

    AntwortenLöschen
  22. Hello Johanna,
    I am loving these baked amazing images! I have seen Springerle before, as my husband's family are all from Europe, but these ones you share are really something special!
    Your tea looks lovely with the matching hymn showing too. The tea cup look very good in the scene.
    I hope you are doing well and not too busy.
    Thanks so much for sharing your lovely post with us.
    Hugs,
    Terri

    AntwortenLöschen
  23. Ja die schönen Traditionen! So gut es ging habe ich sie (ausser den Liedern) doch einigermassen erhalten können. War nicht ganz leicht wenn Du in Belgien wohnst und auch noch einen italienischen Mann hast, lol !

    AntwortenLöschen
  24. These molds are very unusual and historic. I have a couple from the l970's. The roses you show are so pretty and rich looking and the cup and saucer.

    AntwortenLöschen
  25. Those springerle you have are simply gorgeous. They are truly beautiful and thank you so much for showing us those special ones.
    Merry Christmas, Ruthie from Lady B's Time for Tea

    AntwortenLöschen

Ich freue mich über jeden Kommentar, lösche allerdings anonyme Kommentare, wenn sie nur der eigenen Webseitenverbreitung dienen.
I am happy when you leave a comment but I will delate every comment which is only given for propagation the own website.